Venier Serena

2022.02.08


RED EQ tréner

Elérhetőségek

+36 30 471 2596

serena.venier@redacademy.com


https://redacademy.hu/serena-venier/

 Hogyan kell elképzelni egy RED EQ tréninget? Miként fejlődhet ezzel a módszerrel az érzelmi intelligenciánk?  Milyen szinteket különít el a RED módszer? 
Egyéni, csoport, személyes, online? És vajon mi az a "páros mediáció"? 
Seri a RED Academy tréner gárdáját erősíti. Magyarok mellett külföldieknek is szívesen nyújt segítő kezet. Most pedig többek között betekintést nyerhetünk általa a Radical Emotional Developement módszer részleteibe is.

Mivel foglalkozol? Hogyan kerültél erre a pályára?

Ez a történet több szálon fut. Alapvetően egy multi cégnél dolgozom és szoftverfejlesztésen belül konzulens vagyok, pontosabban folyamat konzulens. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos szoftvernek én vagyok a szakértője és a projekteken belül több csoportot is összekötök.

A másik munkahelyem a RED Academy, melyen belül elsődlegesen érzelmi intelligencia fejlesztő csoportokat és egyéni üléseket is tartok. Emellett business coachinggal is foglalkozom, azonban nem csak RED-, hanem brief coaching-, megoldásközpontú módszereket használok, pragmatikusabb személyiségeknél pl.: skálázást is alkalmazok.
Mindemellett ami mostanában kiemelkedőbb téma még, az a karrier coaching.

Fontos kiemelnem, hogy nálam a coaching folyamatok alapja az EQ. Bár sok féle problémával érkeznek hozzám a kliensek, ez mindig terítékre kerül. Hiába kezdünk pl. karrierrel, sokszor olyan dinamikák, mechanizmusok vannak, melyek alapvető témákra, problémákra vezethetők vissza. Olyanokra, melyekkel EQ tréning keretein belül foglalkozunk. A RED módszertan ezen alapszik.


Hogyan kell ezt érteni? Mondanál két-három példát erre?

Az, hogy hogyan viselkedünk bizonyos szituációkban vagy hogyan pozicionáljuk magunkat, az leírja, hogy a családon belül milyen erőviszonyok vannak, vagy mi az a megszokott viselkedési mintázat, amit hozunk magunkkal a múltból, a családból. Ezt visszük tovább valamilyen formában a külvilágba, a mindennapi dolgainkba. Beszélhetünk itt egy viselkedéssel kapcsolatban túlkompenzálásról vagy alárendelődésről is.
Például ha valaki sokszor úgy érzi gyerekként kezelik, valószínűleg hord magával egy olyan családi mintát, melyben folyamatosan szülő-gyerek erőviszonyok dolgoznak, annak ellenére, hogy a "gyerek" már felnőtt. Ezt beviszi a munkahelyére, méghozzá ugyanúgy alárendelődő működésként és észrevétlen megteremtette magának a "gyerek szerepet". Addig, amíg az ilyen típusú dinamikákat nem fedezzük fel, nem tudatosítjuk, nem kezdünk el velük foglalkozni, nem lesz változás. A transzfomáció a tudatosságnak köszönhetően megy végbe.

Hogyan került a képbe neked az EQ-val való foglalkozás? Miért csináltad meg annak idején a képzést?

Közel 8 éve ismertem meg Gaál Viktort, majd indult meg általa az önismereti utam. Viktor vezette EQ csoportos tréningre is jártam, melyből végül 7 csoportfolyamatot vittem végig. Egy csoportfolyamat 10 alkalmas, én azonban úgy éreztem, tovább kell vele mennem. Végül pedig a saját élményeknek is köszönhetően, látva, hogy ez mennyit segít a mindennapi életben, eldöntöttem, hogy RED EQ trénerként is szeretnék működni. Annyira hatékony ez a módszer, szeretném én is tovább adni.


Emlékeim szerint te is a karantén előtt kezdtél el egyéni trénerként működni.

Igen, egyéni trénerként kezdtem, és pont a covid19-es járványhelyzet kirobbanása előtt zárult az első csoportom. Majd a RED Academy trénereivel vettük a bátorságot és karantén alatt fejest ugrottunk az online folyamatokba és még csoportokat is indítottunk.


Milyen tapasztalataid voltak az online tréningekkel, ülésekkel kapcsolatban?

Nekem az egyéni tréningekkel csak jó tapasztalatom volt, illetve van a mai napig. Szerencsém van, mert sikerült az online térbe jól beilleszteni a módszereket és ennek is köszönhető a mostani széles klientúrám. Akkoriban volt pár egyénim és mint mondtam, indítottunk csoportot is. Gaál Viktor eszközeit, tanácsait követve a RED módszer online is hatékonnyá vált.
Volt olyan kliens, akivel a karantén alatt kezdtem és 6 hónap alatt személyes találkozás nélkül vittük végig a folyamatot. Ő annyira hasznosnak találta, hogy ajánlotta is másoknak, akik eljöttek, majd szintén tovább ajánlották és így nőtte ki magát a klientúrám. Úgy gondolom ez az igazi visszacsatolás a munkáról, a módszer, a folyamat hatékonyságáról.
Bevallom az online-csoport az elején kissé furcsa volt, meg kellett szokni, máshogy kellett kezelni, de végül 2 csoportot is végig vittünk. Ez szintén nagyon pozitív. Azonban itt meg kell jegyeznem, hogy ebben a formában sokkal nagyobb koncentrációt igényel ez a fajta munka, trénerként még nagyobb a felelősségünk, hogy a résztvevők elejétől a végéig folyamatában tudjanak fókuszálni, mivel online hajlamos az ember elkalandozni. Ilyenkor érdemes nagyobb figyelmet fordítani az elméleti részekre, segítsük ezeket a folyamatokat képmegosztásokkal, ábrákkal. Több időt is fordítottunk ezeknél a csoportoknál az elméletre. A kezdő csoportok indulásánál jóval nagyobb arányban volt jelen a tréningek elméleti része, majd fokozatosan billentünk át a gyakorlatiba.

Bár az első covid-hullámban nem nagyon tudtak hova menni az emberek, nagy volt a bezártság, így kényszer helyzet alakította ki az online-üléseket. Azóta viszont vannak ügyfeleim Olaszországból, Angliából, Spanyolországból és Franciaországból is, akikkel személyesen nem tudunk találkozni. Mégis itt van ez a lehetőség, melyet a karanténnak köszönhetően felismertünk, transzformáltuk a módszereket és így olyanoknak is tudok segíteni, akik távol vannak. Őszintén örülök ennek.

Milyen nyelveken tartasz tréninget?

Olasz az anyanyelvem, emellett angolul és természetesen magyarul. Tehát három nyelven tudok működni és segítő kezet adni a külföldieknek.

Ezen felül ki tudsz emelni még olyat az online térből, ami szerinted különösen pozitív, vagy rád volt pozitív hatással?

Láttam egyfajta rugalmasságot ebben egy olyan helyzetben, amikor nincs mód a társas kapcsolatra. Például a rohanó világunk adta hátrányokból előnyt kovácsolhatunk. A vírushelyzet okozta bezártság, elszeparálódás okán pedig kiemelkedően fontos volt megtalálni az online utat. 

Milyen folyamatokon mehetünk végig veled egy RED EQ tréning folyamán?

Elsősorban azt mondanám, hogy irány a RED EQ tréning, ott bárki megtudhatja. (nevetünk)
Fontos kiemelnem, hogy a RED módszer lényege, hogy elméleti hátterekre épülve magunkon dolgozva fejleszti az érzelmi intelligenciát.


De válaszolva a kérdésedre, előbb hadd emeljem ki az én egyik kedvencem részemet, az "eseményhurkot". Ez lényegében egy útmutató. Prezentálni lehet vele a következő lépést. Ha történik velünk egy olyan dolog, ami olyan érzelmi töltettel jár, amivel nem tudunk mit kezdeni, az agyunk védekezni kezd és elindul egyfajta túlélő üzemmód. Az agyunk ilyenkor falakat épít, védekező mechanizmusokat indít el az érzelemmel szemben, ami lehet pl. fájdalom, szomorúság, bármilyen frusztráció. Addig vagyunk benne ezekben, amíg nem kezdünk el velük foglalkozni, tehát amíg valamilyen formában elfojtjuk őket. Sok dolog parallelben működik, viszont az "eseményhurok" segítségével láttatni tudom az adott folyamatot és ha az ember ezt megtanulja, elkezd összeállni a kép. Olyan, mintha megvilágosodnál, kitágul a világ és meg tudod látni valójában mi is történik egy-egy helyzetben saját magaddal vagy épp a másik embert tekintve. Magunkat tekintve sokkal könnyebben ki tudunk jönni a negatív működésből és újra stabillá válni.

Viszont el szoktam mondani, hogy ha a másikról van szó és ezekkel szeretnénk neki segíteni, óvatosan, minél empatikusabban tegyük. Nem szabad a másik orra alá dörgölni csak úgy, hogy épp pl. melyik hárítási mechanizmusban van benne, hisz könnyen még nagyobb falat fog felhúzni. Mindenkinek meg kell küzdenie az énműködéseivel, az azonnali nyitottság azonban nem evidens.

Ugyanígy zajlik a RED EQ tréning is, azaz végig megyünk a klienssel az EQ szinteken.
Először is énvédelmet építünk, hiszen sajnos általánosságba véve az embereknek nincs egészséges énvédelmük, nem tudják a határaikat, igényeiket megfelelően vagy egyáltalán sem képviselni. Gyermekkorban nem tanították meg nekik, hogy lehet "nem"-et is mondani, azt pedig hogyan. Szomorúbb esetben a tekintélyelvűség mentén még tiltották is. Ilyen esetekben ráadásul a próbálkozások alkalmával visszakapott negatív reakciók kapcsán megindul bennük, hogy nem szerethetőek. Sajnos ez egy alapmechanizmus.
Továbbá a folyamatok során pl. megismerkedünk az "eseményhurokkal", beazonosítjuk rajta, általa a hárításokat. Tesszük ezt nem csak elméleti síkon, hanem magunkra levetítve is. Ahogy dolgozunk magunkon, tudatosul milyen hárításban vagyunk benne majd, hogy a körülöttünk lévők miben vannak. Mi miért történhet.
Emellett megismerkedünk a különböző szerepekkel, társas dinamikákkal. Például a "tranzakcióanalízis" által a különböző szülő-gyerek, gyerek-gyerek, felnőtt-felnőtt viszonyokkal, szerepekkel. Miért alakulhatnak ki, miért vannak jelen a felnőtt életünkben is.


Ezek tudatában van mód átformálni a kapcsolatainkat. Viszont mindez csak úgy lehetséges, ha megdolgozzuk a saját érzéseinket, indulatainkat. Nem lehet lépéseket kihagyni az "eseményhurkon", különben visszük tovább a korábbi mintázatokat és továbbra is projektálunk fogunk.

A tudatosítást követően magunk mellett másokat is egyre jobban tudunk támogatni. Azonban itt ne feledjük a korábban elhangzottakat: óvatosság, empátia.


Milyen témával fordulhatnak hozzád?

Lényegében bármilyen problémával, ami nem igényel szakpszichológust vagy pszichiátert.
Beszélhetünk itt önértékelési problémáról, családon belüli dolgokról, karrierel kapcsolatos kérdéskörökről, elakadásról, útkeresésről. De ugyanúgy fordulhatnak hozzám gyászfolyamat esetén - ez nem csak halállal kapcsolatos témakör lehet -, párkapcsolati problémákkal vagy akár ha a párkapcsolat lezárásában kell segítség.
Párkapcsolati-, sőt szülő-gyerek kapcsolati elakadásokra is szeretettel ajánlom a páros mediációt!

Amit talán még kiemelnék, hogy van egy erős művészi hátterem, korábban divattervezőként is végeztem, mégpedig Rómában. A mai napig alkotok. Ez a művészi véna összekapcsolható azzal, hogy a HSP (Highly Sensitive Person) személyek kis csoportjába tartozom. Ez ad egy nagyon érzékeny, érzéki rálátást a dolgokra, mely által meg tudok teremteni és tartani egy támogató teret, ez pedig fokozott segítség egy-egy EQ folyamatban.
Mindezek kapcsán művészi blokkal is fordultak már hozzám, ezekben is tudok segítséget nyújtani.


Úgy tudom a páros mediáción nem egyedül dolgozol, hanem két RED EQ tréner segíti a folyamatot. Hogyan kell ezt elképzelni?

Igen, így van. Ebben a folyamatban mindkét fél kap egy szakembert, egymással szemben ülnek, mellettük az EQ trénerük. A kliensek egymással beszélnek, mi viszont csak a saját kliensünkkel, a tréner partnerünkkel nem. A kapcsolati elakadásukat itt kihangosítják, elmondják mi történt. Fontos kiemelnem, hogy érzelmi síkon dolgozunk, így az adott témáknál szükség esetén azt is megtanuljuk kimondani, hogyan érezzük magunkat, mit érzünk belül. Van akinek ez magától megy, viszont sokszor nem is tudjuk beazonosítani a pontos érzést, ebben segítünk. Az interpretáció különösen fontos. Az emberi kapcsolatok 80%-a azon csúszik el, hogy a saját mintázataink miatt teljesen más dolgokat értünk meg, mint amit a másik ember át szeretne nekünk adni. Az interpretáció abban segít a páros mediáció során, hogy valóban meg tudjuk érteni a másik felet, a félreértések kitiszulnak. Ilyen esetekben erős dinamikák indulhatnak be. Mi trénerként ezt a folyamatot segítjük, facilitájuk: folyik a beszélgetés, interpretáció, "én ettől úgy érzem magam, hogy...", tréneri visszacsatolás.

Manapság kijelenthető az, hogy az emberek nem tudják megfogalmazni, hogy az adott szituációban mit éreznek. Csak az adott jelenség van: feszült vagyok, ideges leszek, elsírom magam vagy kiröhögöm az egész szituációt. Hogy ennek mi van a hátterében, azt már nem igazán tudjuk dekódolni.

Igen, ez azért van, mert nem tanítottak meg minket arra, hogy ezeket az érzéseket megfelelően felismerjük. Szerencsére már van példa arra, hogy a gyerekek érzelmi intelligencáját is fejlesztik az iskolákban. Például összekötik a testrészeket az érzésekkel úgy, hogy pl.: a dühöt melyik testrészeddel érzed. Van, aki a kezében érzi, van, aki a lábában, mert ő elfutna. Nagyon fontos, hogy tudjunk ennek hangot adni, mert a másik ember úgy tud ránk megfelelően reagálni. Csak abból lesz több információja a helyzetről, ha mi éppen jelezzük, hogy mit érzünk. A jövőben a munkahelyeken is az EQ lesz az egyik "top skill".
Ezekben az időkben főleg arról beszélünk, hogy automatizálunk, de a legfontosabb skill mégiscsak az, hogy hogyan tudunk emberekkel bánni és, hogy adott szituációk miket indítanak be, hogyan tudunk rájuk reagálni. 

Miért szeretsz a REDWood falai között dolgozni?


Mert nekem ez család. Én itt a barátaim között vagyok. Nekem ebben a 8 évben olyan mintha ez a második otthonom lenne. Én itthon vagyok.