Várhegyi Anna

2021.02.15Szexuálterapeuta

Elérhetőségek:
 +36 30 3314370

Biciklis ügyfeleink kiemelkedő hölgy tagja Anna, akit talán csak eső és havazás esetén látunk kétkerekűje nélkül.  Már egy kávé vagy tea elkortyolgatása közbeni rövid beszélgetés alatt is érződik kedves, lágy hangjából a teljes biztonság és elfogadás. Ebből fakadóan nem is annyira meglepő, hogy fő területe a szexualitás. Hitvallása, hogy a szex tanulható, gyakorolható, fejleszthető, nem utolsó sorban nagyon is szerethető. 


Mivel foglalkozol, és hogyan jutottál el idáig, ehhez a hivatáshoz?

Középiskolai biológia tanár voltam a pályám elején. Kezdő tanárként, 23 évesen 19 éves lányoknak és fiúknak tartottam szaporodásról szóló órát és akkoriban borzasztóan izgultam. Kifejezetten nehéz volt úgy tanítani, hogy egyrészt újdonságokat mondjak nekik, meghallgassanak, másrészt fontos is legyen számukra, amit mondok. Éppen ezért nagyon felkészültem ezekre az órákra, igyekeztem sok információt megosztani, és empatikusan beszélni a fiatalokkal, hiszen nem tudtam milyen előzetes ismereteik vannak, és hogyan vélekednek a szexualitásról. Ahogy mentünk előre az időben, azt vettem észre, hogy minden évben egyre lelkesebbek voltak az újabb és újabb osztályok, meg persze én is, egyre többet kérdeztek, és egyre többen kerestek meg személyes jellegű problémákkal, amely a mai napig megmaradt. Elkezdtem felvilágosító órákat tartani a gimnáziumban, és feltűnt, hogy tabu témákról beszélni lelkesítő feladat számomra. Ennek hatására végeztem el a szexuálterapeuta képzést.
Ma már pároknak és egyéneknek tartok konzultációkat szexuális probléma, elakadás esetén keresnek fel. 


Foglalkozol még fiatalokkal ugyanúgy vagy megmaradtál a felnőtteknél?

Tulajdonképpen minden korosztály jár hozzám, van 16 éves, és 70 éves páciensem is. Emellett még mindig tartok középiskolákban  felvilágosító órákat.


Kinek ajánlod magad vagy milyen esetekkel fordulhatnak hozzád?

Akinek szexuális jellegű problémája, elakadása van, továbbá a párkapcsolaton belüli szexuális problémák esetén, például ha egy párnál a mennyiségi vagy minőségi igények eltérnek. 
Egyszerűbb arra válaszolnom, hogy kinek nem ajánlom magam, hiszen nem vagyok pszichológus. Akiknek a szexuális problémája a gyerekkorhoz nyúlik vissza, traumákhoz, abúzusokhoz, azoknak nem én leszek a megfelelő szakember, hanem szexuálpszichológus vagy más pszichológus kolléga. 


Párkapcsolaton belüli problémák esetén a párok együtt vagy külön-külön járnak hozzád?

Van, hogy a párok közösen jönnek hozzám az első néhány konzultációra és utána külön-külön is foglalkozom velük. Van, hogy az egyik fél, ha szükségét érezzük, többször jön. Miután külön is megoldást kerestünk a problémáikra, együtt is leülünk, folytatjuk a közös munkát.
Elsősorban beszélgetős jellegűek a foglalkozások, igény esetén otthon elvégzendő feladatokat is kaphatnak, ezzel segítve a "gyógyulásukat", jóllétüket.
Az ember életében a szexuális önismereti fejlődés is egy nagyon fontos és érdekes út.

Ha valakinek van egy szexuális elakadása, amivel elkezd foglalkozni, egészen más szemszögből fog ránézni a saját teljes szexualitására. Az is gyógyító hatású, ha valaki elmondhatja a mélyen őrzött titkait, félelmeit egy szakembernek, és azok megértést, elfogadást kapnak.


Milyen jellegű lehet egy ilyen típusú feladatsor?

Ez attól függ, hogy milyen jellegű a probléma, illetve az illető nő-e vagy férfi. A férfiak sokkal inkább igénylik a feladatokat. Például merevedési zavarok esetén mindent megtesznek azért, hogy megoldódjon a helyzet, szívesen végzik ezeket. 
Onnantól kezdve, hogy az embernél megkezdődik a saját testével való ismerkedés - mert van, akinek már ez is problémát jelent, ugyanis nem látta az intim testrészeit, vagy nem ért magához stb. -, különböző szexualitást érintő technikákat is lehet tanulni. A férfiaknál ilyen például merevedés a megtartása, vagy hogyan és mit lehet tenni a korai magömlés ellen. A srácoknál, férfiaknál kortól függetlenül egyre magasabb számban fordul elő, hogy túl sok pornót néznek vagy akár függők is, mely szintén komoly problémákhoz vezethet. 

A pároknak is a problémájukhoz kapcsolódhat a "feladatuk". Mindenkinek az igényeit meghallgatva próbálunk kedvet csinálni az együtt töltött időhöz, a szexhez. Az a cél, hogy újra felfedezzék egymást, és magukat, és a közös gyönyöröket. 
Viszont legyen szó nőről vagy férfiról, a feladatokat mindig személyre szabom, az alapján, hogy mi az, ami belefér az adott személynek. Fontos szempont, hogy a személyiségükhöz, a szokásaiknak megfelelően alakítjuk ezeket. 


Itt már körvonalazódik, hogy a férfi oldalról mi az a két főbb probléma. Nőknél mivel találkozol gyakrabban?

Többen keresnek meg orgazmus problémával: nehezen jutnak el, vagy nem is jutnak el az orgazmushoz; esetleg egyszerűen nincs igényük az együttlétekre, vagy az nem ad számukra olyan kielégítő élményt. Gyakran felmerül az is, hogy a párjuk nem nyújt annyit, vagy nem szívesen van benne a szeretkezésekben. 


Kik nyitottabbak ezen problémák megoldására, a fiatalabbak, vagy az idősebb korosztály, esetleg a harmincasok?

Engem leginkább a 25 és 50 közötti korosztály keres meg, de vannak fiatalabb és idősebb klienseim is. Azt látom, hogy annyira kétségbe tudnak esni, hogy mindenfélét próbálgatnak.
Van, aki egyből hozzám jön, de van, aki előtte több dolgot kipróbál, van, aki már komoly önismerettel rendelkezik és volt már szakembernél, de sokan még soha nem jártak tanácsadáson. Összességében elmondható, hogy a klienseim kortól függetlenül nyitottak, komolyan veszik a munkát. Vannak, akik egy-két alkalom után megnyugszanak, mivel tulajdonképpen nincs is gond, csak bizonytalanok, másokkal hosszabb távon foglalkozom. Sőt, akad olyan, aki csak beszélgetésre vágyik, hogy egyáltalán elmondja valakinek a problémáit, beszéljen a nagyon titkos, tabu dolgokról, tehát szükségét érzi, hogy legyen egy bizalmi partnere. 


Annak idején miért választottál minket, miért jársz a REDWoodba?

Régebben hétvégén is dolgoztam és nagyon tetszett, hogy itt rugalmas a rendszer, akkor

jövök-megyek, amikor akarok. Kezdetben kevés páciensem volt, viszont ez nem okozott gondot, mert nálatok órára lehet szobákat bérelni.

Szeretem azt, hogy mikor megérkezem ide, rögtön a konyhába és közösségi terekbe lépek be. Nagyon otthonos hely a REDWood. Szeretem, hogy innen tényleg soha nem rohanok el, mindig beszélgetünk, ti is nagyon nyitottak, kedvesek vagytok, ráadásul hasonló az értékrendünk is, ezt többször éreztem.
Az egyik páciensem elmondta, hogy annyira örül annak, hogy mindig van kézkrém a mosdóban. Ezek miatt az apróságok miatt is szeretnek az ügyfeleim ide járni.