Szilágyi Ágnes

2021.02.01


viselkedés elemző

life-, és business coach

Elérhetőségek:
+36 30 975 7554
szilagi89@gmail.com

Ügyfeleink közt vannak, akik képzés-, tréning-, vagy workshop résztvevőjeként jártak nálunk először. Ágival is így kerültünk kapcsolatba.  Miután a Károli Gáspár Református Egyetemen elvégezte a pszichológia alapszakot, az Élet-Öröm Programok keretein belül life- és business coachképzést végzett falaink között. Jelenleg is elsődlegesen coachinggal foglalkozik. Távlati tervei közt szerepel, hogy a Károlin elvégzi a pszichológia mesterszakot.


Miért választottad ezt a hivatást, hogyan sodródtál efelé?

A sodródtam elég jó kifejezés ebben a helyzetben. Én magyar szakon kezdtem a tanulmányaim, csak utána nyergeltem át a pszichológiára.

A kezdetek azonban nagyon régre nyúlnak vissza. Édesanyám szokta mesélni, hogy már két éves koromban én voltam, aki vigasztalta a többi gyereket, később általános iskolában is én voltam a lelkizős lány. Azt hiszem ezt a vonalat anyukám részéről örököltem. Anyai nagyapám a példaképem abból a szempontból, hogy hová is szeretnék fejlődni emberként. Mindig segítőkész volt és életemben egy rossz szót sem hallottam tőle másokra.

Azután középiskolában - egy lány iskolában -, nagyon jó baráti köröm volt, akikkel egy kis író társaságot alkottunk és, mint írók úgy gondoltuk, hogy nagyon fontos hiteles, emberi karaktereket alkotni. Ennek hatására erősödött fel bennem a pszichológia iránti érdeklődés. Minden fellelhető újságcikkre rávetettem magam, ami a lelkiség témáját érintette, de ekkor még komolyabb műveket nem olvastam. Később egy párkapcsolati kudarcot követően egyik barátnőm ajánlására olvastam el Popper Péter: Ne menj a romok közé című könyvét. Azt követte számos másik a párkapcsolati pszichológia területéről, azzal a szentimentális elképzeléssel, hogy meg fogom találni a tökéletes párkapcsolat titkát. Miközben folytattam a magyar szakos tanulmányaimat már a barátaim, családom is egyre többször fordult hozzám tanácsért, sőt még a szaktársaim is elkezdtek megkeresni ilyen témákban. Akkor még azzal a hozzáállással segítettem nekik, hogy én megmondom a tutit. Később jött el a fordulópont, amikor egy barátom azzal keresett meg, hogy mit tegyen, ha a tizenhat éves húga elkezdett drogozni. Azt tanácsoltam neki, hogy forduljon valódi szakemberhez, viszont keletkezett bennem egy óriási frusztráció is: itt van a legjobb barátom és nem tudok neki segíteni, mivel nem rendelkezem a segítő munkához szükséges szakmai alapokkal. Így jutottam el odáig, hogy 24 évesen még nem léptem be a munka világába, hanem tovább tanultam, hogy segítő pályára léphessek.

A pszichológia másodévében már eléggé bennem volt a tenni akarás, ezért jelentkeztem a Károli kortárs segítő csoportjába, a SOULítóba. Ott Dr. Mailáth Nóra klinikai szakpszichológus vezetésével sajátíthattuk el a segítő beszélgetés módszertanát, később ő volt a csoportvezetőnk is. Nagyon hálás vagyok, amiért az ő szupervíziója mellett tehettem meg az első lépéseimet. Emlékszem, az első konzultációs órámon kétszer annyira izgultam, mint a kliens, de nagy biztonságot adott az, hogy bármi történjék Nórához és a csoportomhoz fordulhatok segítségért.

Hozzátartozik a történetemhez, hogy az egyetem alatt kezdtem meg az Élet-Öröm Programok képzését Fejes Jánosékkal, itt a REDWoodban. Szintén meghatározóak voltak János azon szavai, amiket személyesen nekem intézett: fogadjam el, hogy fogok hibázni, fogja nekem mondani ügyfél, hogy nem értek semmihez és ez rendben is van. 
Nagyon jóban vagyunk azóta is és különösen örülök annak, hogy az ő kezük alatt tanulhattam ki a coaching szakma fogásait. 


Ezen nem is lepődöm meg. Fejes János és párja Andi régóta tanít falaink közt és mindig nagyon pozitívak a visszajelzések róluk, a módszereikről, az egész folyamatról. Ráadásul láthatóan mindig nagyon jó a hangulat.

Kinek ajánlod magad, mint szakember?

Tapasztalataim leginkább fiatal-, és középkorú felnőttekkel van. Viszont volt, hogy idősebb kollégával való beszélgetés következtében sikerült tisztáznom egy évtizede fennálló kérdését, ez különösen jó érzéssel töltött el.

Jelenleg 3+1 témakörben fordulhatnak hozzám; az érzelmi intelligencia (EQ) fejlesztés, kommunikáció fejlesztés, párkapcsolati coaching, valamint a time management (időgazdálkodás), de ha egy valamit kéne kiemelnem az az EQ fejlesztés, mert ez a terület az összes többire nagy hatást gyakorol.

Az érzelmi intelligencia fejlesztést azoknak javaslom, akik szeretnék megtanulni beazonosítani az érzelmeiket, elsajátítani azt a képességet, hogy megértsék az üzenetüket, valamint nagyobb önbecsülésre tegyenek szert, harmonikusabb emberi kapcsolatokat alakítsanak ki, továbbá képesek legyenek önmaguk számára megfelelő célok meghatározására és elérésre.

A kommunikáció fejlesztés inkább a szükségletekről, technikákról és formulákról szól.

Időgazdálkodási kérdésekben azoknak tudok segíteni, akik folyton elfoglaltak vagy túlvállalják magukat, akiknek gondot jelent feladataik priorizálása, a céljaik kidolgozása és részekre bontása, vagy akiknek papíron nagyon sok idejük van, de az a hétköznapokban valahogy mindig eltűnik. Segítek abban, hogy fókuszáltabban dolgozzanak és ne csak fussanak maguk után.

Nagyon fontos számomra, hogy akik hozzám fordulnak, azokra igaz legyen: 
"Önmaguktól való belátásra, önreflexióra és önerőből való változtatásra képesek."

Felmerülhet az is, hogy dolgozhatunk-e együtt olyannal, aki más okból kifolyólag terápiára jár?  A válasz igen, a terapeuta tudtával és beleegyezésével lehetséges, például az ügyfél időgazdálkodási képességein.


Mi az, ami ráveszi az embereket arra, hogy az érzelmi intelligenciájukat fejlesszék és ezért coachingra menjenek?

Ha valaki kifejezetten az érzelmi intelligenciájával szeretne foglalkozni általában azért teszi, mert már felismerte és zavarni kezdte, hogy nem tudja "rendesen" átélni az érzéseit, elzárkózik előlük, és ezzel szeretne valamit kezdeni. Vagy pont hogy túlságosan elborítják az érzelmek, ekkor ráismernek arra, hogy ez okoz problémát a kapcsolataikban, vagy ezért nehéz az asszertivitás. Ugyanakkor sokan a kapcsolataik, párkapcsolataik és a kommunikációfejlesztés miatt érkeznek hozzám, mert ezek a szembetűnőbb problémák. Én úgy tekintek az érzelmi intelligencia coachingra, mint egy eszköztárra, melyet adott cél elérésre használunk fel, és az érzelmi intelligencia fejlesztése sokféle cél elérésére alkalmas lehet. 
Két alapot emelnék ki.
Az egyik az érzelmek és belső állapotok azonosításának, megnevezésének képessége
Van például egy kedvenc gyakorlatom, amit mind EQ-, mind kommunikációfejlesztésben előszeretettel alkalmazok. Annyi a feladat, hogy soroljon fel annyi érzelmet az illető, amennyit csak tud, 1 perc alatt. Gyakori, hogy csak 6-7 érzelmet tud valaki megnevezni. És akkor még csak a megnevezésnél tartunk! Hogy mi hozza elő belőlünk ezeket, hogyan jelenik meg a testünkben, hogyan hat ránk, már egy másik szint, ami azonban mégis elengedhetetlenül fontos a kiegyensúlyott kapcsolatokhoz és az asszertív kommunikációhoz.
A másik legalább ilyen fontos és legalább ilyen kiterjedt hatást gyakorol az életünkre. Ez az alapértékeink ismerete. Ha valami, hát ez egy aduász az érzelmi intelligencia coachingban. Ha valaki egyszer tisztába kerül az őt irányító alapértékekkel, az olyan, mintha hirtelen rátalálna a belső iránytűjére, ami korábban is ott volt, csak nem tudta használni.


A coachingban van olyan módszer, amely közelebb áll hozzád?

Nagyon szeretem a narratív megközelítést, ezért szívesen nyúlok a story coachinghoz. 
Ilyenkor ránézünk a kliens történeteire, azokra, amiket magáról, magának mond, majd ránézünk arra, ami nem a "kánonja" része, ami kimarad vagy ami "karakteridegen". Azt tapasztalom, hogy gyakran ezekben a kanonizálatlan-karakteridegen pillanatokban rejlik a megoldás.

Ennek a szemléletnek a másik része, hogy - mint ahogy a legtöbb mítosz, mese, regény és film felépül -, a hős útja-modellt a kliensek esetén is tudjuk alkalmazni. Nagy segítség lehet az, ha valaki egy kicsit átül a saját élete "rendezői" székébe. Ezáltal eltávolodik a problémától, már nem azonosul vele olyan mélyen, így elkezdheti végre a megoldásait kidolgozni. Elvégre papíron és cellulózon minden lehetséges, a megoldhatatlannak tűnő helyzetem megoldása is.

Ha minden kötél szakad, ott a storycoaching harmadik lehetősége: maguk a történetek. Filmek, regények, anekdoták, mesék. Nem csak sokat mondanak rólunk a kedvenceink, de sokat adhatnak nekünk is, például megoldási mintákat. Hiszen az ember utánzás révén tanul, viszont az utánzáshoz kell egy minta.


Mit szeretsz bennünk, mi az, ami rávett, hogy az ügyfeleink körébe lépj?

Ehhez abszolút Jánoséknak, az Élet-Öröm Program képzéseinek van köze, mivel hozzátok hirdették meg a nyílt napjukat, és a teljes képzést. Nagyon tetszett, hogy tiszta, rendezett környezet fogad ugyanakkor otthonos és meleg érzetet ad. Engem elbűvöltek azok a kis apróságok is, mint a plafonon ízlésesen egymásba folyó színek, a falon lévő idézetek, a gyönyörűen kialakított szobák. A Bambusz szobától teljesen el vagyok ájulva a mai napig, a Virág bájos és pici, viszont a munkámhoz nekem már túl bensőséges. 
Az első magán kliensemet pont nálatok fogadtam, a Türkizben tartottunk coachingot és nagyon meg voltunk vele elégedve. Érdekes, hogy Jánoséknak pont akkor volt nyílt napjuk és amikor megérkeztem a REDWoodba, olyan volt, mintha egyszerre lépnék be az alumni iskolámba, nem csak a helyszín miatt, hanem mert ott volt a képzőm is. 
Továbbá nagyon finom a kávé, széles teaválasztékkal rendelkeztek, így mindent megtalálok. Az Ázsia teremben azt szeretem, hogy elég nagy a tér és tábla is van, amire fel tudok írni bármit, ha a kliensemnél azt érzem például, hogy ezt most fantasztikus lenne kiírni. Az illatosításra is odafigyeltek, továbbá az sem mellékes, hogy te vagyis ti nagyon kedvesek vagytok, így a helyhez illő meleg szeretettel fogadjátok az ember lányát, fiát.