Kántor Csilla

2021.02.18Mentálhigiénés szakember
Business-, life-, és párkapcsolati coach
Mediátor
Szupervizor

Elérhetőségek:
+36 20 992 0542


A segítő szakmákban dolgozókra elmondható, hogy nem munkát, hanem hivatást választanak. Csilla szakmai útjából láthatjuk, hogy az egyén mellett a középpontban a családok álltak, legyen szó különböző korosztályokról, vagy hátrányos helyzetről. Ma már saját vállalkozás keretein belül olyan szakembereket is szeretne támogatni, akik a segítő szakma egyéb területein vállalnak nagyobb szerepet, mint például pedagógusokat, egészségügyi dolgozókat. 

Kérlek, mesélj nekünk a szakmai utadról és, hogy most mivel foglalkozol!

Alapvégzettségemet tekintve okleveles szociológus vagyok. Érdeklődésem a társadalmi jelenségek és a társas viselkedések iránt vonzott erre a területre. Majd szűkülni látszott az érdeklődési szakterületem, így egyre inkább az egyén megértése, későbbiekben az egyén, család, csoport segítése lett a munkám fókusza, tanulmányaimat is ez irányban folytattam. Tranzakció analízis alapú coach és mediátor képzést végeztem, melyek módszereit szívesen integrálom a segítői munkámba.
Több, mint 20 éve vagyok segítő pályán. 21 évet töltöttem a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központnál mentálhigiénés szakemberként, valamint családterápiás folyamat vezetésében vettem részt. Utóbbi képesítésem még folyamatban van, a Magyar Családterápiás Egyesületnél (MCSE). Széles spektrumú korosztállyal találkoztam, leginkább mélyszegénységben élő családokkal, egyénekkel, párokkal és gyerekekkel dolgoztam. Munkakörömbe tartozott az idősgondozás is, ahol főleg mentális segítségnyújtás és a demencia volt a területem. Ezen kívül még hat idős,- és egy szenvedélybeteg klub volt az ellátandó terepem. Továbbá kapcsolatügyeleti mediáció is része lett az munkámnak. A kapcsolatügyelet olyan gyermekvédelmi szolgáltatás, mely a szülő-gyermek kapcsolat ápolását, javítását, vagy újbóli kiépítését segíti azon gyermekeknél, akik vagy mindkét szülőtől vagy csak az egyiktől külön élnek. Ezeket elsődlegesen bíróságok és gyámhivatalok veszik igénybe, kisebb részben pedig önként jelentkező családok. Minden kapcsolatügyelet vállal ellenőrzött, azaz felügyelt, és támogatott kapcsolattartást is. Mi ellenőrzött feladatokat is elláttunk, így az itt végzett kapcsolatügyeletünk munkája is kívánt együttműködést a gyámhivatalokkal, és a bíróságokkal.
21 év után váltottam munkahelyet. Budapest Főváros Kormányhivatala Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályán folytattam a munkámat közvetítői eljárás ügyekben, ahol a büntetőjogi mediáció során a bűncselekmény sértettje és az elkövetője személyes találkozó keretében beszélhettek a történtekről, a bűncselekmény következményeiről, az okozott sérelmekről, valamint a jóvátétel lehetőségeiről. A megbeszélést egy pártatlan, rendőrségtől, ügyészségtől, bíróságtól független személy, az Igazságügyi Szolgálat közvetítője, más néven mediátora vezeti.  A hivatalból nemrégiben jöttem el és most saját vállalkozásom a főállásom, mely mellett a KRE BTK Pszichológiai Intézet, Pszichológiai Továbbképző Központ Szupervízor szakirányán vagyok utolsó éves, végzős hallgató. Itt az utolsó évben már teljesítési követelmény az egyéni-, csoportos-, valamint team szupervíziós folyamatok vezetése.
Számomra fontos dolog az önkéntes munkavállalás, így teret hagyok a magam idejéből erre a munkavégzési formára is. Ezek között szerepelt többek között, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Iskola és Gyakorló Gimnázium, az Ádám Jenő Fenntartói Gyakorló Általános Iskola, ahol kommunikációs, konfliktuskezelési, önismereti csoportot vezethettem. Továbbá csoportfolyamatot vittem közel egy évig a Fővárosi Büntetés - Végrehajtási Intézet egyik objektumába fogvatartottak részére. Nekem ez egy külön kis szerelem.


Megragadó az utad, ez a típusú szociális-, és társadalmi felelősségvállalás!

Mondtad, hogy idén indultál, mint egyéni vállalkozó. Milyen területek foglal magába a munkád?

Főállásban igen, részvállalkozásban már több éve fogadtam magán klienseket.
Több segítő területtel is foglalkozom: mentálhigiéné, coaching, mediáció, szupervízió, valamint különböző fókuszú csoportokat is viszek.
A mentálhigiénét lelki egészégvédelemnek is nevezzük. Olyan támogató, segítő beszélgetésekről van szó, melyek keretein belül krízisitervenció, EQ fejlesztés áll a középpontban. Amikor az ember adott életciklusának váltása mentén krízisek alakulnak ki, vagy elakadásokkal küzd, más esetekben a szerepeket szükséges újradefiniálni, a mentálhigiénés folyamat jó lehetőség akár egyénileg, de pároknak, családoknak egyaránt.
A szupervízió egyik célja, a segítő szakmában dolgozók mentális védelme és a szakmai kompetenciájuk fejlesztése. Ennek a munkaformának a fókuszában a szakmai személyiség, a kompetencia, és a szakmai kapcsolatrendszer áll. Tehát, egy szakmai kontextus keretei között zajlik a munka. A szupervízió egy módszeresen strukturált tanulási folyamat, ahol a szupervizáltnak egy biztonságos reflektív teret tudunk biztosítani, annak érdekében, hogy a szakmai tapasztalataira, elakadásaira reflektálni tudjon. Ez egy tapasztaláson alapuló tanulási folyamat. A szupervízión belül dolgozhatunk csak az egyénnel, és csoportban is.
Coachingon belül leginkább párkapcsolati problémákkal foglalkozom olyan esetekben, mikor elhalványulóban van egy kapcsolat, vagy kevés a kommunikáció, megjelenik a bizalmatlanság, a múltbéli sérelmek "vezérlik" a feleket, válságba kerül a kapcsolat. Ha a pár mindkét tagja szeretné megtalálni a megoldást, de úgy érzik segítségre szorulnak, szakember segítségével olyan utat is bejárhatnak, mely nem csak a problémáikra lehet gyógyír, hanem a korábbinál mélyebb kapcsolat is kialakulhat kettejük között. 
Említettem, hogy foglalkozom még mediációval is. Ezen folyamat két vagy több fél közt konfliktusokról, vitákról, egyezkedésekről, racionális és irracionális döntésekről, különböző megoldási módokról szól. A mediátor a felek közt semleges szerepet tölt be, így segítve a pozitív végkimenetelt.
Két különböző témájú csoportos fejlesztőfolyamatot viszek. Az egyik középpontjában az önismeret, míg a másikéban az asszertív kommunikáció áll.

A szakmai identitásomat erősen áthatja a Rogersi szemlélet, melyet talán a következő gondolattal tudok legtisztábban közvetíteni a jelen, és a jövőbeli klienseimnek: 
"Minél jobban megértünk és minél inkább elfogadunk valakit, annál inkább sikerül megváltani azoktól a hamis viselkedésmódoktól, amelyek korábban az élettel való kapcsolatát jelentették, és annál inkább képes elmozdulni egy olyan irányba, amely valamilyen szempontból pozitívnak tekinthető." 
/Carl Rogers: Valakivé válni/


 Hozzánk, ha jól emlékszem körülbelül öt fővel szoktál érkezni. 

Jelenleg egy csoportos szupervíziós folyamat üléseinek színtere a REDWood Offices. Viszont nagy örömömre, egyre több egyéni-, és páros kliens keres fel, s a velük való közös munkánk helyszíne is ti vagytok.


Miben más a csoportos szupervízió, mint az egyéni? 

A szupervizor 3 munkaformát különböztet meg: egyéni-, csoportos-, és team szupervíziót.

A team szupervízió mindig egy intézményen belüli személyek között zajlik, tehát lehetnek közvetlen munkatársak, de más részlegen dolgozók is. Itt a téma lehet "én és a főnököm" és/vagy kollégák közötti elakadások, az "én helyem" az intézményben.
Ezzel szemben a csoportos szupervízió azonos, vagy hasonló szakmai körökből, de más-más intézményből érkező személyekből áll. Én most óvónőknek tartok üléseket, mely azért is érdekesebb, mivel nekik nem biztosított a szupervízió, mint mondjuk a szociális munkásoknál vagy más segítő szakmáknál. Ők Budapest különböző intézményeiből jöttek, a tagok nem ismerik egymást. Abszolút az ő szakmaiságuk, elakadásuk áll a fókuszban.
Az egyéni szupervízió is természetesen a "szakmai én"-t támogatja. Itt csak az egyénnel dolgozunk. Lehet szó például szakmai válságról, váltásról, elakadásokról, vagy a kiégés megelőzéséről.

Kinek ajánlod magad?

A segítő szakmában dolgozókkal szoktam a leginkább foglalkozni, például nővérekkel, pedagógusokkal, óvodapedagógusokkal, orvosokkal, szociális munkásokkal. Bárkivel szívesen foglalkozom legyen szó mentősről, vagy köztereket ellátó-, és tisztántartó személyről. Ugyanolyan örömmel tudnék szupervíziót tartani bárkinek, mivel ezekben a szakmákban is megvannak a problémák például, hogy milyen attitűddel áll hozzá az illető. Nem mindegy, hogy adott esetben szégyent, vagy örömöt érez, "hogyan vagyok én a szakmámban".
Különböző területekről, szervezetektől, intézményektől és cégektől is járnak hozzám szupervízióra, melynek mindhárom formáját szeretem művelni. 
Személyes célom a pedagógusok, illetve óvodapedagógusok segítése, mivel ők nem kapják meg ezt a fajta lehetőséget.

Mi a véleményed a REDWoodról, miért választottál minket?

Megnéztem a lehetőségeimet és nagyon szépnek találtam a REDWood honlapját. Nagyon nyitottak voltatok, a feltételeket is szimpatikusnak találtam. A rugalmasság, nyitottság, és a közvetlen kapcsolatteremtés miatt választottalak benneteket. Ezeken kívül kellemes, családias a hangulat, a tájékoztatás, illetve ha kérdésem vagy kérésem van, a válasz mindig pontos és precíz. Ezekért is nagyon szimpatizálok veletek, a REDWooddal.