Gyányi Ditta

2021.03.02

Dietetikus 
Családterapeuta
Egészségpszichológus jelölt


Elérhetőségek:
+36 70 320 5528


https://gyanyiditta.hu/

https://www.facebook.com/dietatrener/

https://www.youtube.com/user/gyanyiditta/videos


A táplálkozástudomány bár az ókori görögökig nyúlik vissza, nem volt hangsúlya minden korban és társadalmi rétegben. Manapság az ételallergiák, a testsúlyproblémák, a egészséges táplálkpozás széles körben fókuszba kerültek, ezáltal a helyes étrend megtalálása egyre több embert érdekel. Ditta dietetikai munkája mellett a pszichés hátteret is jelentősnek tartja, így akár abban is tud segíteni, hogy hogyan előzhetünk meg étkezési problémákat a gyermekeinknél. 


Mi a szakterületed? Hogyan, miért vitt az utad a pszichológia felé?

Én dietetikus vagyok, ami azt jelenti, hogy étrendeket állítok össze, más nyersanyagokat vagy alternatívákat adhatok a klienseimnek. Viszont szembesültem azzal a problémával, hogy a lelki háttérhez nem tudok hozzászólni. Nagyon sokan nem biológiai éhségből, hanem mondjuk a stressz hatására, vagy különböző érzelmi feszültségekből fakadóan esznek sokat. Végül úgy döntöttem, hogy elindulok a pszichológia irányába, majd az alapképzést elvégezve várandós lettem. A mesterképzést ekkoriban még nem akartam elkezdeni, ezért inkább belekóstoltam a családterápiába, mivel sokan azt mondták, hogy egy evészavaros embernél a családterápia az elsődleges, amihez hozzá kell fogni. A családterápiás képzés befejeztével elkezdtem a pszichológia mesterképzést, aminek most már a végén járok, május végén/június elején államvizsgázok egészségpszichológusként. Ezt a két szakot fogom ötvözni, hogy leginkább stresszevőkkel, evészavarosokkal, elhízottakkal foglalkozhassak. 


Miért kezdted a tanulmányaidat a dietetika szakon?

Ez nagyon összetett. A családban volt evészavaros és észrevettem magamon is, hogy nagyban befolyásolja a lelki állapotom, közérzetem azt, hogy mit és mennyit eszek. Voltam vegán egy kisvárosi közegben, ami egy téli időszakban, havi tíz disznótor mellett nagyon furán vette ki magát. Azt éreztem, hogy keresem az utam táplálkozás terén, ami nagyon sok időmet elvette, továbbá más problémákat is szült. Nagyon elkezdett érdekelni, hogy miért alakulnak ki evészavarok, miért kínozza magát egy ember, ha van étel az asztalon és így tovább. Akkoriban még nem volt annyira ismert a dietetika és úgy döntöttem belevágok, sőt a négyéves képzés alatt nem hagyott alább az érdeklődésem. Ebben a négy évben is oktattak minket pszichológiára, azonban úgy éreztem, hogy az kevés, hiszen nagyon érdekelt az étkezésnek azon része is, hogy miért eszünk sokat, miért eszünk keveset, én például miért nem tartom gusztusosnak a húst. 


Az elhízás milyen eseteire gondolhatunk, amikor is szükség lehet rád?

Az elhízottaknál előfordul, hogy az étrendet ismerik, ám annak betartásával gondjaik vannak, hiszen valamiféle nyomás hatására nem tudják ezeket követni, például azért, mert összevesztek a párjukkal és a csokihoz menekülnek, vagy letolja őket a főnökük és nem tudják jól kommunikálni a helyzetet. A dietetikus kollégáim is az ilyen evészavaros problémákkal küzdő klienseiket küldik hozzám, mivel nekik nem elég csak egy étrendet összeállítani vagy kalóriát számolni, hanem már lelki segítségre is szükségük van.

Azoknál legsürgetőbb a megoldás, akiknél jelentős túlsúly áll fenn, esetleg a munkájuk van veszélyben, hogy le tudják-e adni a felesleges kilóikat vagy sem. Vannak olyan esetek, amikor egy-egy munkakör betöltéséhez fizikai alkalmasságot várnak el, így ha valakinek a túlsúlya meghalad egy bizonyos szintet, akkor már alkalmatlanná válik ahhoz az adott hivatáshoz. Ilyenkor meg kell nézni, hogy milyen pszichés probléma áll amögött, hogy az illető nem tudja betartani a diétát.

Táplálékallergiával, diabétesszel küzdő betegek esetében is nagyon fontos, hogy tudják tartani a diétájukat, hiszen az egészségük múlik rajta. Ilyenkor ki kell deríteni, hogy az illető miért eszi túl magát folyamatosan szénhidráttal ha cukorbeteg, vagy miért nem tudja a táplálékallergiás megállni, hogy ne fogyasszon glutént, laktózt vagy bármit, amire allergiás.

A másik sűrűn előforduló probléma, amit statisztikai adatok is alátámasztanak az az, hogy a sikeres fogyókúrák után sokan visszaesnek és most nem a jojó effektusról beszélek, amikor hirtelen leadom és visszajönnek a kilók, hanem a hosszabb távú súlyingadozásról. Ilyenkor szoktak képbe jönni a rossz megküzdési technikák, stratégiák, mert valamit az életben mégse úgy tudnak vinni az emberek, ahogyan azt kellene és egy jól összeállított szakszerű diéta betartásával sem képes célt érni.


Mi a helyzet a másik véglettel, a nagyon alultáplált páciensekkel? 

Olyan esetekben, amikor valaki azért sovány, mert nem képes hízni akkor a romboráló étrenddel, azaz a feltáplálással segítünk, ugyanakkor ez annyira ritka, hogy alig találkozok ilyen esettel.

Manapság divat a soványság és az izmosabb, kidolgozottabb női testalkat, ami áteshet függőségbe is, sőt felléphetnek olyan komplikációk, hogy kimarad a menstruáció, hiszen bizonyos testzsír százalék alatt ez történik. Ilyen esetekben meg kell vizsgálni, hogy milyen a bevitel minősége, hiszen az alultáplált lányok hajlamosak egészségtelenül táplálkozni, nincs visszatartó erő, mivel pontosan tudják, hogy bármit megehetnek nem fognak elhízni tőle. Edukálnom kell őket az egészséges, kielégítő táplálkozásra, mert alapvető vitaminokat, ásványi anyagokat be kell vinni a szervezetükbe, a vitaminok is csak megfelelő szénhidrát- és fehérje bevitelével tudnak beépülni.

Fontos azonban kiemelnem, hogy én a sporttáplálkozáshoz nem értek, abszolút mellőzöm.


Kiknek ajánlod még magad, mint szakember?

Nem csak stresszevőkkel, hanem stresszkezeléssel is foglalkozom. Ez már inkább gyakorlatorientált, 5-6 alkalmas rövidebb tanácsadás, hogy hogyan kommunikáljunk asszertíven, hogyan kommunikáljunk a főnökünkkel vagy a kollégánkkal. Hogyan tanuljunk meg kérni, nemet mondani, mert az érzelmi erőknél nagyon nagy probléma, hogy nem tudunk nemet mondani semmilyen felkérésre, nem tudunk racionálisan gondolkozni, ha egy felettes kér tőlük valamit. 

Továbbá még hospice szolgálatnál is dolgozok mint dietetikus, így a rákos betegek diétájával is foglalkozom, ami azért fontos számomra, mert így segítséget nyújthatok nekik, nem mellesleg ez egy hatalmas szakmai kihívás. 


Milyen korosztályú páciensekkel szoktál foglalkozni, gyerekekkel is vagy csak felnőttekkel?

Többször előfordult, hogy gyermekkori evési problémákkal fordultak hozzám, ami leginkább szoptatás után, a hozzátáplálásnál szokott problémát jelenteni. Felmerül a kérdés, hogy miért válogat annyira a gyermek, miért nem preferál bizonyos konzisztenciákat, állagokat vagy színeket? A nagyobb gyerekek miért nem szeretnek rágni, vagy miért csak a pépes, folyékony halmazállapotú ételeket hajlandók megenni? Mindez már egy visszaesés folyamata, hiszen korábban nem volt ebből gond. Érdemes ilyenkor szakemberhez fordulni. Én ezen esetekben az egész családi szerkezetet megvizsgálom, hogy néz ki náluk egy étkezés, videófelvétel alapján elemzem őket. Fény derülhet olyan dolgokra, hogy egy korábbi negatív tapasztalat, például a nagymama hányásos megbetegedése okozta a gyermekben a pépes állagú ételek iránti undorát, egy éves kor körül pedig egy hevesebb köhögés is kiválthat hányást.  

Nagyon hosszú folyamat, mire visszaállítják a kellő bizalmat gyermekükben a szülők, hiszen egy 8-10 fős családi rendszer épül fel arra, hogy mit eszik a gyermek, hogyan kommunikálnak az egyes családtagok az ételről. Komoly hibaként szokott előfordulni, hogy ajándékokat, jutalmat fűznek a gyerekek étkezéséhez és olyan mondatok hangoznak el, hogy megveszem neked azt a játékot, ha ezt megeszed vagy kapsz ennyi pénzt ha most eszel egy falatot ebből és ebből. Nagyon széles a paletta hogyan képes egy frusztrált szülő mindenfélét bevetni gyermeke "jóllakottsága" érdekében.
Érdemes minden esetben szakemberhez fordulni, mert az a tapasztalat, hogy a négy fal között nem feltétlen tudják megoldani ezeket a helyzeteket. Főleg azért, mert az étel egy bizalmi dolog, ha én mint gyermek elhiszem, hogy anyám-apám jó ételeket ad nekem, azonban ha ez a hitem meginog, akkor komoly bizalmatlanság léphet fel. Egyes esetek nagyon elfajulhatnak, például egy hasfájást a gyermek úgy fog lereagálni, hogy elutasít bizonyos ételeket, azt fogja mondani, hogy nem szeretem ezt vagy azt, amit a szülőnek érdemes kivizsgáltatnia, hiszen ételallergia vagy ételérzékenység is állhat a dolog mögött. Szelektív evésnek nevezzük azt az állapotot, amikor 6 féle ételt fogad el a gyermek hosszú hónapokon keresztül. Persze ez lehet életkori sajátosság is, amikor két éves korában elkezdenek válogatni, de oda kell figyelnünk mennyire drasztikus ez a szelekció.


Miért választottál minket, miért szeretsz a RedWoodba járni?

Glázer Ildi által kerültem ide, együtt jártunk családterápiás képzésre és a gyakorlati részét ezen a helyen bonyolítottuk le. Először tisztán emlékszem, hogy Panna, veled találkoztam és már akkor nagyon jót beszélgettünk. Szimpatikusnak találtam, hogy nagyon rugalmasan lehetett jönni, foglalni, ha nem jött egy hónapig páciensem, akkor sem kellett aggódnom, nem kellett pluszban fizetnem. Online és személyesen is tudtunk egyeztetni időpontot, lemondani foglalást.
Megtartó erő volt még számomra, hogy nagyon impozáns és szép a hely, bárkit hoztam ide mindenki megjegyezte, hogy mennyire hangulatos, nem az a steril pszichológiai rendelő, ahol az ember hülyének érzi magát. Volt olyan páciensem, aki megkért, hogy fotózzam le neki a mosdótokat, mert pont ilyet szeretett volna kialakítani magának otthonra, máskor egy építészeti vállalkozó egekig magasztalta a konyhaasztalt. Ezek azok a visszajelzések, amik engem is még jobban megerősítenek.
Fontosnak tartom, hogy nincs nálatok fluktuáció, tudom, hogy mindig ti fogadtok, megbízhatok bennetek. Soha nem éreztem azt, hogy időhatárokhoz vagyok kötve, ha csúsztam a fizetéssel nagyon rugalmasan kezeltétek, hiszen tudtátok, hogy úgyis rendezni fogom. Emiatt sem érzem azt, hogy ti profitorientált hely lennétek, ami a mai világban nagyon nagy erénynek számít a szememben.