Csupor Anna

2023.03.30

Csupor Anna

Addiktológiai konzultáns
Gyász- és veszteség feldolgozást segítő mentor
Képzésben lévő szexuálpszichológiai konzulens

Elérhetőségek
 +36204695661
csuporanna@felepulesfonala.hu
acsupor2@gmail.com

https://felepulesfonala.hu/

 https://www.facebook.com/Fel%C3%A9p%C3%BCl%C3%A9sfonala-103995205474678

https://www.linkedin.com/in/csupor-anna-51616249/


Magyarország az egy főre jutó alkoholfogyasztást tekintve kiemelt helyet foglal el a világ országai között. Sokszor hallani hol gúnyosan, hol elviccelve, hol szomorúan, hogy alkoholisták országa vagyunk. Mindemellett az alkoholizmust sokan a szegénységgel kötik össze, miközben nagyon is jelen van a felsőbb rétegekben. Csupor Anna gyászfeldolgozás mellett függőkkel foglalkozik. Általa most betekinthetünk többek közt ebbe a rétegbe is, valamint a függőség kialakulásának háttér okairól is szót ejt. 


Mivel foglalkozol és miért választottad ezt a pályát?

Köszönöm a lehetőséget, Panna!
Addiktológiai konzultánsként szenvedélybetegekkel foglalkozom, elsősorban az alkoholfüggőkkel. De a munkám során sokszor derül fény más kapcsolódó függőségre is. Pl. munkafüggőségre vagy a társfüggőségre, esetleg gyógyszerfüggőségre.
Elsősorban jól és magasan funkcionáló függők keresnek meg engem. Ez azt jelenti, hogy olyan emberek, akiknek az élete még egyben van, a munkájukban sokszor kimondottan sikeresek, minden rendezettnek látszik az életükben. Mindamellett érzik már, hogy nem jó úton haladnak, de nem tudják, hogyan tudnának változtatni. Noha sokan mondják, hogy a függőnek el kell érnie a mélypontot ahhoz, hogy változzon, én hiszek abban, hogy az időben történő felismeréssel, kellő motiváció mentén a teljes összeomlás elkerülhető. De úgy is fogalmazhatok, hogy a mélypont mindenkinél más.

Mindemellett veszteségek feldolgozásával is foglalkozom, ami nemcsak a haláleseti gyászt jelenti. Veszteség sokszor ér minket az életünk folyamán. A szakítás, válás, munkahelyváltás, a gyerekek kirepülése is mindig veszteség. Normál esetben persze ezekkel elboldogulunk, megküzdünk, de néha összeérnek a veszteségek és a problémák, ilyenkor nehezebb a megküzdés. Sokszor előfordul, hogy egy nehéz élethelyzet előhív egy korábbi, nem jól feldolgozott veszteséget. Ilyenkor is nehezebb, sokszor nem is értjük, miért a nagy lelki megborulás.

És ne felejtsük, hogy a veszteség és az alkohol fogyasztás sok esetben összekapcsolódik.

Hogy miért választottam ezt a pályát? Eredeti végzettségem szerint közgazdász vagyok, sok évet töltöttem el multinacionális cégeknél, szerettem a munkámat, de azért egy idő után azt éreztem, hogy ez így emberileg kevés. Szerettem volna olyan szakmát tanulni és csinálni, amivel másoknak is segíthetek. A SOTE addiktológiai konzultáns képzése után még további képzéseket is elvégeztem, így tanultam veszteség feldolgozást és folyamatban van egy szexuálpszichológiai konzulens képzésem is. Több lépésben történt a váltás, ma már csak a segítéssel foglalkozom.


Milyen típusú függőségekkel fordulnak hozzád?

Ha függőség miatt keresnek meg, akkor többnyire - ahogy említettem-, a jól és magasan funkcionáló alkoholfüggők keresnek meg. Részben azért mert én ezen a területen, környezetben otthon vagyok, tisztában vagyok vele, hogy milyen stresszekkel, megfelelési kényszerrel küzdenek, néha eszeveszett harc van a pozíciókért a hatalomért és ezek kikezdik a lelkét előbb utóbb.

Olyan is előfordul, hogy a beszélgetés alatt kiderül, hogy a munkájában sem tudja tartani a határokat. Hangsúlyozom, hogy addiktológiai értelemben akkor beszélünk függőségről, ha az egyén kapcsolataira, az életére káros hatással van. Tehát aki sokat dolgozik, akár napi 12 órát, de ő utána hazamegy és jelen tud lenni a családjában, a kapcsolataiban és egyensúlyt tud teremteni a munkája és a magánélete között akkor azzal nincsen baj. Ha azonban arra használja a szert, akár a munkát, hogy addig is ne kelljen foglalkoznia a problémáival, hogy elterelje a figyelmét, kilépjen a valóságból, az már gond.

Sok a játék- internet és telefonfüggő fiatal is. Nos, a fiatalabb korosztály még nem nagyon van tudatában azzal, hogy ez probléma, ők kevésbé jelennek meg nálam, inkább a szülők jönnek el beszélgetni a témáról. De vannak nagyon tudatos fiatal kliensem, szeretek velük dolgozni.
Szex és pornó egy külön nagy téma lenne. Talán azt emelném ki, hogy az egy nagy paradoxon, hogy miközben minden felületen tódul ránk a szexualitás, ezzel szemben a felvilágosítás teljesen le van maradva. Nem nagyon lehetséges most az iskolákban, a szülők pedig elkésnek vele. És a gyerekek a pornóból tanulják a szexualitást és azt hiszik, hogy az a valóság. Mindkét nemnél okozhat ez komoly önértékelési problémákat is. Másrészt a felgyorsult világban minden azonnal kell, nem tanulják meg a fiatalok a kapcsolat kialakításának fázisait, nem tudnak várni. Egyszerűbb veszélytelenebb az online térben anonim módon keresni a szexualitást is.

Említetted, hogy gyász-, és veszteségfeldolgozással is foglalkozol és, hogy a kettő valahogyan összefügg. Elmondanád, hogyan kapcsolódnak egymáshoz?

Igen, kísérek gyászolókat is, illetve más veszteségek esetén is keresnek, mostanság leginkább életközepi nehézségekkel.

De valóban, a függőség és veszteség több szinten is összekapcsolódik. Leginkább azt emelném ki, hogy a függőségek hátterében mindig érzelmi hiány áll, aminek alapja valamilyen veszteség élmény. Ha például a gyerekkort nézzük, akkor kockázati tényező, ha mondjuk a szülők elválnak, ha nem foglalkoznak vele megfelelően, elhanyagolják. A bántalmazásról nem is beszélve, ami lehet fizikai, lelki, verbális, szexuális bántalmazás. Sok szülő úgy bántja a gyermekét, hogy észre sem veszi. Az érzelmi zsarolás, a túlkontrollálás, de a gyerek túlzott kiszolgálása, vagy a túl sok feladattal ellátás is problémás.

És természetesen felnőttkorban is vannak veszteségeink, amelyek, ha feldolgozatlanul maradnak, akkor a függőségnek nagyobb a kockázata. A gyerekkori események azért fontosak, mert akkor tanulja meg a gyermek, hogy milyen módokon lehet megküzdeni az őt ért nehézségekkel. Ha stabil, biztonságot nyújtó, szeretetteljes légkörben nevelkedik, ahol a problémákról és az érzésekről lehet beszélni, ha nem a teljesítményért, hanem önmagáért szeretik a gyereket, akkor erősebb lelki terhelhetősége alakul ki. Tehát megtanulja, hogyan kell problémákat megoldani, hogyan kell kapcsolatban lenni, szeretni, jól élni. S ha jó az alap, akkor a felnőtt korban érkező nehézségekkel is könnyebben megbirkózik.

Az elején mondtad, hogy sok magasan funkcionáló alkoholfüggő jön hozzád. Ők maguk látják be, hogy probléma van, vagy külső nyomásra jönnek?

A magasan funkcionáló függők azok, akik nemcsak, hogy még működtetik az életüket, de a munkájukban kimondottan kimagasló teljesítményt érnek el. Vezetők, cégtulajdonosok, művészek, akik sikeresek, elismertek. Ők épp az anyagi jólétük és a sikerességük miatt vannak sokáig tagadásban. Hiszen jó állása van, pénze, barátai és kívülről nézve irigylésre méltóan kerek az élete. Belülről azonban nála is megvannak azok a lelki hiányok, fájdalmak és a lelki megküzdési képesség hiányosságai, mint más függőknél.
Tapasztalatom szerint többnyire látja ő maga is a problémáját, de sokáig tagad, hárít, bagatellizál. Legtöbbször a család nyomása, vagy valamilyen durva esemény is kell ahhoz, hogy segítséget kérjen, hogy azt mondja, ez így nem mehet tovább.

Sokszor halljuk, hogy iszik, pedig milyen okos, értelmes, stb. A kognitív funkcióknak nincs sok köze ahhoz, hogy ki hogyan tudja szabályozni az érzelmeit és a hangulatait. Ebből a témából írtam a SOTE-n a szakdolgozatomat, és ott többek közt arra kerestem a választ, hogy melyek azok a képességek, amelyek miatt a függőségük ellenére ilyen nagyon jól tudnak teljesíteni.

Melyek ezek a tulajdonságok?

Például az önmagukkal szemben támasztott magas elvárások, a teljesítménykényszer, a jó kognitív képességek, gyors gondolkodás, nagy munkabírás, felelősségtudat, a külsőségek előnyben részesítése a belső értékekkel szemben. Nagyon okosak, ambiciózusok, tehát fontos a teljesítmény és az azért járó elismerés. Így ők sokszor a munkába is menekülnek, így szépen össze is kapcsolódik két függőség (munka és alkohol). A kapcsolataik pedig leépülnek. Ez a legnagyobb vesztesége a magasan funkcionáló függőnek, tehát nála többnyire nem anyagi természetű. A mélypont pedig épp a válás, a család, a gyerekek elveszítése lehet.

Ennek kapcsán eszembe jutott, manapság legalább 10 évvel később kezdik a saját életet a fiatalok, mint a szüleink idejében. Tehát az egyetemi évek, a féktelen bulizás mennyire járul hozzá a függőségek kialakulásához?

A függőség kialakulása több tényezőre vezethető vissza, úgy mondjuk, a szer, a személyiség és a szociokultúrális környezet. Tehát az a fontos információ, hogy ha valakinek a személyisége stabil alapokon nyugszik, ha genetikailag nem hajlamos a függőségre, akkor a bulizások elmúltával tudni fog a saját családjára fókuszálni és az új élethelyzetbe lépve ott megfelelően működni. De ha megvan a hajlam, ha rátanul arra, hogy nemcsak bulikon, de bármikor, a probléma megoldása helyett is legurít egy-két pohárral, akkor nagyobb a veszélye annak, hogy a szervezete hozzászokik, kialakul a tolerancia, a függőség.


Mi az, ami számodra az elmúlt években különösen pozitívan hatott rád, vagy motivált?

Nos, sok minden. Most eléggé kiegyensúlyozottnak érzem magam és energikusnak is. Vallom és tanítom is, hogy tenni kell azért, ára van annak, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Sokszor kemény munka ez, önmunka. Fizikailag is munka, hiszen akkor lehetek jól lelkileg, ha fizikailag is rendben vagyok. Nekem is több kisebb és nagyobb veszteségem volt az elmúlt években. Volt benne haláleset, munkahely váltás, életközepi történések, gyerekek kirepülése, motiválatlanság. Az én megküzdésem alap pillére a tanulás, valamint a rendszeres sport, a családom és a barátaim. Motiválnak a kliensek is. Sokat tanulok tőlük. Motivál, amikor látom, hogy a kliensben elindul a változás és rendeződik az élete. Amikor olyan dolgokat tud megfogalmazni magáról, ami néhány alkalommal korábban még elképzelhetetlen volt.

Mi a szakmai hitvallásod?

Az a tapasztalom, hogy a személyes beszélgetés elfogadó, bizalmi légköre nagyon fontos. Segítem őket, hogy bízzanak önmagukban, felelősséget vállaljanak az életükért. A szer elhagyása is egyfajta veszteség, mert el kell hagyni valami olyat, amibe korábban kapaszkodtak, ami megnyugvást adott. Kísérem őket ezen az úton. Tehát a Rogersi személyközpontú, empatián és hitelességen alapuló megközelítés az alap, emellett támaszkodom a kognitív viselkedés terápia, a sématerápia elemeire, és használok különböző strukturális technikákat is.

Most már több mint egy éve dolgozol a REDWood falai között. Miért választottál minket és miért szeretsz hozzánk járni?

Én szerettem volna a 11. kerülteben találni konzultációs lehetőséget. Amikor megtaláltalak benneteket, akkor irtóra megörültem, hogy jól megközelíthető helyen van, és ugyanolyan szépek a szobák, mint a képeken. Nemrég volt egy felújítás is, megszépültek a helységek, ez nekem és a klienseknek is fontos. Megtapasztaltam, hogy lent is csendesek a helyiségek, hangszigeteltek, szóval szeretek ide járni.