Füzes Ádám

2020.12.07

Szervezetfejlesztő szakember
szupervizor, coach, tréner
Mentálhigiéniés szakember

Elérhetőségek
+36 20 983 3146  

fuvesjan@gmail.com


https://www.facebook.com/fuzesadamszv

https://linkedin.com/in/fuzes?fbclid=IwAR1bHOOp-O0Iu3UU0HU_qBy0wCEIVYu2FCoLAJtPbPvS5sG0BluWhIhdYT4


Bicikli gördül az udvarra, kattan a zár. Füzes Ádám érkezik hozzánk egy baráti beszélgetésre, melynek keretein belül a munkájáról kérdeztük. 

Ádám a SOTE-n végzett mentálhigiéné-, és szervezetfejlesztés szakirányon, majd a Károli Gáspár Református Egyetemen folytatta tanulmányait szupervizor képzésen. Jelenleg szupervizor coachként fogadja meglévő és leendő ügyfeleit.


Miért választottad ezt a hivatást?

Alapvetően humán vonalon kezdtem tevékenykedni. Korábban a hitéleti szektorban munkálkodtam, illetve tanárként általános-, és középiskolában is tanítottam, legtöbbet viszont egyetemen dolgoztam. Az emberek segítése, fejlesztése, az elakadásaikban való átlendítés mindig is fontos volt az életemben. Tíz évvel ezelőtt kezdtem el tanulni a mentálhigiénét és egyre jobban rányílt a szemem az embernek a működésére, és arra, hogy nem csak a tudás átadásával lehet fejleszteni, hanem más módon is, így bontakozott ki a második hivatásom iránti érdeklődés. A szervezetfejlesztés pedig megmaradt hobbinak, szerelemnek.

Mi a különbség a három szakterületed között?

A mentálhigiénés szakember az életben való elakadásokkal, normatív elakadásokkal foglalkozik, például, hogy kamaszként hogyan váljak le a szüleimről. A szakember tud segíteni egy betegség, gyász feldolgozásában vagy az életben való megakadásokban. Sokan felteszik a kérdést: "Hogyan hozzam helyre az életem, hogy jobban érezzem magam?" A mentálhigiénés szakember ennen kérdésnek a megválaszolására is segítségünkre lesz.

A szupervizor kifejezetten a szakmai személyiség elakadásával foglalkozik. Célja, hogy a munkahelyi terhek az embert szép gyémánttá csiszolják, ne pedig elkoptassák: a stresszben ne égjenek ki az emberek és ne menjenek tönkre. Itt megvizsgálják a főnök-beosztott viszonyt, a kolléga-kolléga kapcsolatot vagy az ügyfelekhez való kapcsolódást, a stresszhez való viszonyt. Itt nem beszélünk a családi problémákról, hanem a hivatást tesszük előtérbe, illetve azzal is foglalkozunk szupervizáltjainkkal, hogyan kezeljék a családtól külön ezeket a munkahelyi problémákat.

A coach alapvetően az eredményesség felé halad. A business coachingban általában vezetőket támogatunk abban, hogy eredményesebbek legyenek. A coach abban is segít, hogy hogyan vezesse sikeresebben az életét, és hogyan legyen sikeresebb az élet különböző területein.

Kinek ajánlod magad, mint szakembert?

A nonprofit szférából van nagyon sok kliensem, mert történetileg értek az ilyen szervezetekhez. Megkeresnek lelkészek, szociális vezetők és alkalmazottak is. A forprofit szférából való klienseim főleg kezdő vezetők, vagy vállalkozók. Vannak, akik életelakadásokkal jönnek hozzám, például, hogy hogyan tudjanak egy egészséges kapcsolatot kialakítani a felnőtt gyerekeikkel. Akár önismeretről, családi elakadásról, életvezetési elakadásról van szó, akár pedig vezetői készségek fejlesztéséről: mindenkit szívesen fogadok.


A REDWood falain kívül még mivel foglalkozol?

Tartok különböző tréningeket, csoportos szuperviziót, például a Családbarát Ország keretein belül védőnőknek, szociális dolgozóknak, tanároknak. Pedagógusoknak egyébként is tartok csoportos szupervíziókat. Ezen kívül asszertivitás-, vezetői-, és közösségfejlesztő tréningeket tartok.


Miért szeretsz hozzánk járni, mi a véleményed a REDWoodról?

Azért szeretek ide járni, mert nekem nincs saját irodám, munkatársaim, de mivel itt vagytok ti: Panna, Zsuzsi és Léna, így mindig van kivel beszélgetni, kávézni és így van egy nagyon kedves visszatérő munkahelyi jellege ennek a helynek. A REDWood egy nagyon kulturált, szép hely, akik először jönnek ide hozzám, mindig elcsodálkoznak, hogy mennyire ízléses, harmonikus és otthonos. Nagyon örülök, hogy ilyen rendezett és tiszta környezetben dolgozhatok, mivel úgy gondolom, hogy az igényes szakmai munkához szükség van egy igényes, támogató környezetre is - és ezt adja számomra a REDWood.


Köszönjük a kedves szavakat és, hogy elsőként tiszteltél meg bennünket interjúsorozatunk keretein belül!